Hiúz (Lynx lynx) a Börzsönyben

Előzmények - Az első felvételek - A folytatás - A legfrissebb képek


Előzmények
Az 1980-as évek közepétől ismert a hiúz előfordulása az Északi-Középhegységben A börzsönyi megjelenés hitelesítésének dátuma 1987 január. Ezután szinte minden jó havas télen előkerültek faj nyomai a hegységből. Az utolsó megbízható nyomészlelés 1995. január 17-én volt.
Ezt követően újabb hosszú időszak telt el bizonyított hiúz életjel nélkül, annak ellenére, hogy 2001-től LIFE kutatási program is működött a Börzsönyben 8-12 ember bevonásával.
Aztán megtörtént a csoda: 2005. november 29-én ismét megjelent egy hiúz! A hóban látható nyomokat több szakember "hitelesítette". Azóta számos adatot gyűjtöttek a témával foglalkozó hivatásos és önkéntes szakemberek. Bár a hiúz újbóli megjelenésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények - egyesek fogságból kiszabadultnak vagy titokban betelepítettnek is tartják - sokkal valószínűbb a természetes úton történő visszatelepülés. Az emberre teljesen veszélytelen, és nagyon tetszetős küllemű nagyragadozó féltett kincsünk. Jelenleg célszerű technikai eszközök, és felkért hivatásos, valamint önkéntes szakemberek bevonásával történik a nagyragadozó, illetve hiúz kutatás a Börzsönyben, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hathatós támogatásával.

Az alábbi képeket és videókat Darányi László a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője és a programban részt vevő önkéntesek: ifj. Darányi László és Bedő Péter készítetté Cuddeback illetve Reconix típusú kameracsapdákkal a Börzsöny területén.

A felvételek szezői joggal védettek, felhasználásuk csak külön engedély mellett lehetséges! További információk: daranyi.laszlo -at- dinpig -dot- hu

 
Az első felvételek

2007. november

A Börzsöny területén először 2007. novemberében sikerül a kameracsapdának megörökíteni a hiúzt. A két értékelhető fotó mellett videó is készült az állatról: amely megtekinthető/letölthető IDE kattintva (a felvétel 30 sec / 1,4 Mb).


A folytatás

2008. november

Bár a télen számos nyomot/csapát sikerült azonosítani, egy évnek kellett eltelnie, míg az óvatos állatról újra sikerült képeket rögzíteni. Ezeken is jól meghatározható a faj, bár az ekkor készült videó jobban megmutatja a jellegzetességeket. A rövidfilm megtekinthető/letölthető IDE kattintva (a felvétel 30 sec / 1,9 Mb).

2008. december

Az aktív keresésnek/nyomkövetésnek köszönhetően ekkor egy elejtett zsákmány mellé került ki a kameracsapda, amely a később visszatérő ragadozót lefotózta ill. ekkor is készült film. A hiúzt ugyanakkor vélhetően megzavarta a kamera működése, mert a zsákmányt egyszerűen nyugalmasabb helyre vitte.
A rövidfilm megtekinthető/letölthető IDE kattintva (a felvétel 30 sec / 1,0 Mb).


 
A legfrissebb képek
2016. május

Végre sikerült nappali felvételeket is készíteni, amely révén lehetővé válik az egyed szintű azonosítás.


2015. december

A legújabb felvételek az év utolsó napján készültek...


2009. augusztus

Első ízben ekkor készültek a fajról a Börzsönyben a nyári félévben képek, ezzel bizonyítva a tartós (éven át való) jelenlétet, azaz nemcsak az esetleges téli váltóvadkénti előfordulást.


 

 
Folyt. köv.