A fiumei úti sírkert bemutatása

    Ez a temető a Józsefváros "szívében" található. A temető kezelője a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. Északról az Ügető határolja, keletről a gumigyár (a régi Taurus), kertészet, és a zsidótemető, délről a Salgótarjáni út, nyugatról pedig a Fiumei út, ahonnan a főbejárat nyílik.
    A sírkert 1847-ben alakult, 1849-ben temettek először. A területen Pest szántói, kisebb részén a Józsefvárosi Temető volt.
    A temető egész területe 56 ha - ez igen tekintélyesnek mondható. Növényvilágára jellemző, hogy kb. egyharmadán elvadult "dzsindzsás" alakult ki, többi része parkszerűen lett kezelve. A temető előnyeihez tartozik, többek között, a nagyszámú, sok helyen előforduló ostorfa és azok sarjai, amik egész kis erdőt alkotnak. Ezek termését a madárkák előszeretettel fosztják le télen (sajnos a tervek szerint ezeket a sarjakat kiirtják). A temetőben gyakori a platán, a vadgesztenye, a fekete nyár, a japánakác, ezen kívül kevés elöregedett akác is van, amiken gyakran látni fakopáncsokat. A sok helyen előforduló tujákban zsizsegnek az énekesek, de jobbszeműek erdei fülesbaglyokat is "kibökhetnek" ezekben.
    A temetőbe 1998. november 13-tól, heti rendszerességgel járok, Horváth Gábor ötletének köszönhetően. Azóta 36 madárfajt figyeltem meg a területen. Felmerült a gyűrűzés ötlete, ezért december 23-án Szinai Péterrel kitettünk egy etetőt, ahova eddig másfél zsák napraforgót vittem ki (a fácánok nagy örömére). Emellett kétszer vittem ki kb. egy láda almát.
    Decemberben felvettük a kapcsolatot a temető igazgatóságával, a gyűrűzés miatt. Ők írásos kérelmet kértek. Ez februárban meg is született, így az igazgatóság segítőkészségének köszönhetően, neki tudunk fogni a gyűrűzésnek.
    Jó lenne, ha mások is tudnának csatlakozni a temetői megfigyelésekhez, vagy a környékbeli területek "böngészéséhez" (pl.: a Népliget is jó téma lehet).
    A temetőben novembertől-márciusig megfigyelt madarak egy alkalommal észlelt maximális egyedszáma:
 

Kárókatona
1*
  Barátposzáta
1 tojó
Egerészölyv
4
  Ökörszem
3
Karvaly
4
  Erdei fakusz
5
Fácán
22
  Csuszka
7
Viharsirály
3*
  Széncinege
180
Dankasirály
18*
  Kék cinege
60
Örvös galamb
2
  Szarka
120
Balkáni gerle
8
  Dolmányos varjú
7
Erdei fülesbagoly
4
  Vetési varjú
50
Közép fakopáncs
2
  Csóka
200
Nagy fakopáncs
6
  Meggyvágó
120
Balkáni fakopáncs
1
  Erdei pinty
3
Zöld küllő
6
  Tengelic
25
Vörösbegy
3
  Zöldike
20
Feketerigó
170
  Csíz
3
Fenyőrigó
600
  Süvöltő
50
Léprigó
5
  Házi veréb
80
Szőlőrigó
4
  Mezei veréb
45

* átrepülő madarak

    Itt szeretnék köszönetet mondani Horváth Gábornak, Szinai Péternek és Albert Lászlónak a közreműködésért.
Köszönet illeti a Fiumei Sírkert Igazgatóságát a gyors engedélyezésért és információk nyújtásáért.
    Meglepő módon a VIII. kerületben is vannak még kellemes helyek.

Sevcsik András